Facebookpaus

6 juni, 2019

Jag märkt mer och mer hur sociala medier och andra som tävlar om min uppmärksamhet styr mitt beteende mer och mer, så nu är det dags för avgiftning. Lite ironiskt så fick jag en avisering när jag skulle skriva det här inlägget om ett TED-talk om vad som händer med min hjärna när jag behåller uppmärksamheten.

Jag har det senaste halvåret insett att klimat- och hållbarhetskrisen är ”bara” ett av symptomen på en värld som enligt mig börjar tappa fattningen om vad som är viktigt här i livet? Jag har läst massor med böcker på otroligt många olika områden, men de överlappar allihop. En bok om att våra liv med ”junk values” med fokus på konsumtion och status och försök att ersätta riktiga gemenskaper med digitala leder till ökad depression. Och samma konsumtion håller på att förstöra vår planet. Och en statusjakt som lätt skulle kunna ersättas med bättre fokus på de människor och den natur vi har omkring oss. Och hur algoritmer som baseras på den enorma datamängd som är vår tids valuta blir bättre också bättre på att lära känna oss, och veta exakt vad vi vill ha.

På bara tio år har vi totalt transformerat hur vi lever, med våra telefoner. Är det bra? Är ny teknik alltid bra? Är det teknik som vi har efterfrågat? Jag tror ibland att de som utvecklar ny teknik skulle behöva lite mer moraliska och etiska aspekter, än ren och skär teknikoptimism. Samma teknikoptimism som många nu sätter sitt hopp till i klimatfrågan.

Som ett första steg har jag skaffat en ”dum” telefon att använda. Vi har ju inga fasta telefoner längre så det känns som det närmaste jag kan komma. Ibland lämnar jag den hemma också. Första morgonen jag hade med den var jag på ett frukostseminarium. Inte mindre än fem gånger på en timme så kände jag en starkt behov i hela kroppen av att stoppa ner handen i fickan och titta på mobilen. Men där fanns bara min ”tråkiga” mobil, så jag kunde motstå frestelsen. Det är så otroligt enkelt att slentrian-titta på mobilen eftersom de är gjorda just så att våra hjärna ska vilja titta på dem. Det gäller även om vi inte ser telefonen. Det finns mycket skrämmande forskning om hur vi blir mindre intresserade av ett samtal om telefonen är i närheten, eller om hur vi får sämre långtidsminne, eller sover sämre. Listan är lång, några saker hade jag läst tidigare, några var nya. Men det börjar bli en alldeles för överväldigande lista för att kunna ignorera den.

Jag förstår så klart att vi inte kan gå tillbaka i tiden. Men vi behöver verkligen omvärdera hur vi använder all den här tekniken. Och efterfråga teknik som är byggd för mänskliga behov snarare än annonsörer och aktieägare. Titta på Tristan Harris TED-talk längst ner i inlägget för några förslag.

Mycket av det här hänger också ihop med hur några få företag i princip kontrollerar vad vi tänker. De flesta har nog inte missat diskussionerna om Facebooks påverkan av det amerikanska valet. Eller om de filterbubblor vi lever i, eller att sociala medier gör många människor nedstämda. När vi ger upp vår data blir det ännu lättare för företag att lära känna oss bättre än oss själva och på så sätt leverera perfekta annonser för just oss. Allt det här är egentligen för stort för ett enda blogginlägg, och mina tankar är inte särskilt strukturerade än. Men det känns verkligen som vi är på väg åt fel håll.

En sak som mitt engagemang för klimatet har gett mig är en nyfunnen glädje av att bara träffa människor och höra deras perspektiv på saker. Det bottnar lite i mitt beslut att inte flyga, ganska snabbt så ändras ramen för vad som är möjligt, man saktar ner sitt liv lite och börjar inse allt fantastiskt som finns runtomkring en. Meningsfulla möten är något av det bästa jag vet nu, jag kan få flow av ett samtal. Jag har upptäckt så otroligt mycket vacker natur i vår när jag flyttat till Uppsala. Allt inom cykelavstånd.

Som sagt, inte så strukturerade tankar, men om det är en sak jag insett i vår så är det att alla de här sakerna hänger ihop. Klimatkris, smartphonerevolutionen, demokratisk kris, enorma klyftor, ökad psysisk ohälsa och stress. Vi måste börja reflektera mer över vart vi är på väg och vad vi egentligen behöver.


Kan rekommendera att läsa bland annat följande artiklar och böcker om du är intresserad av mer inom ämnet.
https://www.ted.com/talks/tristan_harris_how_better_tech_could_protect_us_from_distraction
https://www.nytimes.com/2019/05/09/opinion/sunday/chris-hughes-facebook-zuckerberg.html

https://www.adlibris.com/se/bok/lost-connections-9781408878699

https://www.bokus.com/bok/9789174247961/skarmhjarnan-hur-en-hjarna-i-osynk-med-sin-tid-kan-gora-oss-stressade-deprimerade-och-angestfyllda/

https://www.bokus.com/bok/9781787330870/21-lessons-for-the-21st-century/Vi syns utanför internet i sommar!
Kommentarer